MENI ZAPRI

Marko Peršič
Oblikovanje lesa

Rodil sem se v Solkanu, kraju z dolgoletno mizarsko tradicijo. Mizarstvu se je zapisal že moj nono, saj je kot solkanski mizar izdeloval pohištvo po naročilu, z mizarstvom pa so se kot pomočniki srečali tudi njegovi sinovi in hčerke. Šolanje sem zaključil na Tehniškem šolskem centru Nova Gorica (nekdanji Lesarski šolski center Jože Srebrnič) in pridobil dve izobrazbi, za stavbnega in pohištvenega mizarja, ter šolanje zaključil kot lesarski tehnik. Med prvo zaposlitvijo v industriji sem sprejel povabilo na delovno mesto učitelja praktičnega pouka. Po dobrih treh desetletjih ustvarjanja v delavnici zadnja leta poučujem tudi teoretske predmete. Preizkusil sem se v restavriranju, izdelavah replik, rezbarjenju in intarziranju, vendar me zadnja leta vleče v oblikovanje. Izdelal sem cele serije različnih galanterijskih izdelkov, ki so mi bili zaradi svoje majhnosti in funkcionalnosti še posebej v izziv.

Pri delu rad uporabljam domače vrste lesa, oreh, češnjo, javor, brest in bukev, ki jim dodajam eksotične vložke, saj drugačna tekstura in odtenki v izdelke prinesejo svežino, kontrast in na naraven način dopolnijo celoto. Po potrebi vključujem tudi druge materiale, steklo, plastiko, kovino in blago, toda les ostaja moj primarni material, nekakšna rdeča nit. Sledim sodobnim ekološkim trendom, recikliram les ali pa ga izrabim brez odpada in pri površinski obdelavi preizkušam različne vrste naravnih voskov in olj. V nekem obdobju sem se intenzivno posvetil intarziranim slikam. Motive sem si izposodil pri lokalnih primorskih slikarjih in tako povezal dve obrti, slikarstvo in mizarstvo, sestavil pa sem tudi svoje.  

Po nekem stereotipu mizar dela z rokami, roka začuti impulz, nato pa natančno in potrpežljivo obdela tisto, kar sta prej narekovala vid in voh. Toda sodobno mizarstvo nista prah in hrup, to je neki podedovani in zgrešeni stereotip, danes je mizarstvo, obrt lepega in uporabnega, umetnostni laboratorij, v katerem preizkušamo materiale in iz njih izvabimo najlepše in najboljše lastnosti. Igramo se s teksturami, oblikami in vonji, predvsem pa preizkušamo meje tehnologije in domišljije. Pravzaprav preizkušamo, kako hitro in uspešno lahko izdelek, ki se porodi v domišljiji, s strokovnim znanjem, občutkom za lepo in sodobno tehnologijo zaživi v tridimenzionalni obliki. Posekanemu drevesu vdahnemo nov smisel, novo rabo, pospremimo ga v novo življenje.

Prisrčno vabljeni na sprehod med lesene izdelke.